perjantai 26. tammikuuta 2018

Muriel Barbery: Siilin eleganssi


Rouva Michelissä on siilin eleganssia: ulospäin hänestä törröttää oikea piikkien suojamuuri, mutta minusta tuntuu että sen alla hän on samalla tavalla salaa hienostunut kuin siili, näennäisen penseä ja omissa oloissaan viihtyvä pikku eläin - mutta suunnattoman elegantti.

Renée Michel on 54-vuotias leski, joka on työskennellyt 27 vuotta ovenvartijana eräässä rikkaiden asuttamassa kivitalossa . Hän yrittää kaikin tavoin pitää yllä "yleisesti hyväksyttyä mielikuvaa pariisilaisen asuintalon ovenvartijarouvasta - vaikka onkin hyvin älykäs, tuntee taidetta ja kirjallisuutta ja on jopa nimennyt kissansa Tolstoin mukaan. Mutta "ovenvartija ei lue Saksalaista ideologiaa eikä taatusti osaisi siteerata yhdettätoista teesiä Feuerbachista".

Kirjan toinen päähenkilö on talossa asusteleva rikkaan perheen 12-vuotias tytär Paloma, ikätovereitaan fiksumpi ja omissa oloissaan viihtyvä. Hän on tehnyt päätöksen olla alistumatta kohtaloonsa ja lopettaa elämänsä kolmetoistavuotissyntymäpäivänään. Kaikki muuttuu kun taloon muuttaa japanilainen Kakuro Ozu, joka saa molemmat tulemaan ulos kuorestaan ja jonka myötä Renée ja Paloma, kaksi erakkoa, löytävät toisensa.

Hurmaava, lämmin, liikuttava... Muun muassa kyseisillä adjektiiveilla voisin kuvailla kirjaa, joka vei ainakin minun sydämeni. Olen lukenut muutamia ranskalaisten kirjailijoiden kirjoittamia kirjoja ja ne ovat kaikki olleet hyvin samantyyppisiä. Kepeitä ja toiveikkaita, mutta kuitenkin kirjan sivuilta löytyy myös se syvällisempi merkitys.

En kyllä ymmärrä miten tästä kirjasta voisi edes olla pitämättä! Veikkaanpa että jokainen meistä on joskus ollut yksinäinen, esittänyt jotain muuta kuin on tai tuntenut ettei oikein kuulu joukkoon. On surullista, että yhä edelleen ihmisillä on ennakkoluuloja ja -oletuksia ja jos et käyttäydy normien mukaisesti, herätät ihmetystä. Tässä kirjassa on mielestäni hyvä sanoma: kenenkään ei pitäisi piilottaa todellista itseään muilta vaan olla juuri sellainen kuin haluaa. Hitot muista!

Siilin eleganssi osoittaa myös sen, että sielunkumppanisi voi ihan hyvin olla sinua 42 vuotta nuorempi. Eikä tarvita kuin se yksi ihminen joka näkee kuoresi (tai piikkiesi) alle, jo se riittää. Kunpa Kakuro Ozun kaltaisia ihmisiä olisi maailmassa enemmänkin, koska ihan liian harva näkee että myös siilin piikkien alla piilee lämmin sydän.

Paloma, minun tyttäreni. Minulla ei ole lapsia, koska en niitä saanut. Surinko sitä? En. Mutta jos minulla olisi ollut tytär, niin se olisit ollut sinä. Ja siksi minä toivon ja rukoilen hartaasti, että elämäsi täyttää ne lupaukset, jotka sinussa on.

Muriel Barbery: Siilin eleganssi
Alkuperäinen teos: L'Elégance du hérisson, 2006
Gummerus, 2010
374 s. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti